Świadome zakupy – „Produkt polski”

Oznaczenie „Produkt polski” zostało opracowane w celu budowania patriotyzmu konsumenckiego oraz ułatwienia konsumentom identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców. Aby mięso drobiowe mogło zostać oznaczone tym znakiem, musi zostać pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ich chów i ubój również musi odbywać się na terytorium Polski.

Znak  „Produkt polski” stanowi jasny komunikat dla klienta, że ma przed sobą bezpieczny, krajowy produkt z zaufanego źródła, spełniający wymogi Unii Europejskiej. Art. 7 b ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zawiera szczegółowe wymagania w tym zakresie.

Polskie mięso drobiowe jest wysoko cenione nie tylko przez krajowych odbiorców. Również na arenie międzynarodowej nasi odbiorcy doceniają wysoką jakość naszych produktów, dlatego oznaczenie „Produkt polski” ma tak duże znaczenie. Produkty spełniające określone wymagania, oznacza się poprzez dodanie informacji „Produkt polski” lub zamieszczenie znaku graficznego zawierającego tę informację. Jego wzór został określony w rozporządzeniu MRiRW z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt Polski”  (Dz.U. z 2016 r., poz. 2148).