Bezpieczeństwo żywności – normy jakości i certyfikaty

Polscy producenci w sposób szczególny dbają o najwyższą jakość produkowanej żywności. Hodowle drobiu poddawane są kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną, która sprawuje nadzór nie tylko nad produkcją, przetwarzaniem i transportem żywności, ale także nad żywieniem, rozrodem i chowem zwierząt.

Każdy segment przemysłu spożywczego musi spełniać wymogi HACCP. Jest to system zarządzania i metoda zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się na zapobieganiu zagrożeniom. Poza wymaganiami fitosanitarnymi, narzuconymi przez unijne przepisy, każdy kraj ma prawo do tworzenia własnych systemów jakościowych. W Polsce funkcjonuje kilka takich systemów, które określają szczegółowe warunki, jakie muszą być spełnione, aby końcowy produkt miał najwyższą jakość. Krajowy System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP wyznacza normy jakości różnych grup produktów w Polsce, między innymi drobiu. Producenci, którzy chcą uzyskać taki certyfikat, muszą poddać się kontroli i spełnić wiele kryteriów. Kupując mięso z certyfikatem, mamy gwarancję najwyższej jakości.